5 tips als je jezelf als mama voorbij loopt

“We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.” – zoals Herman Van Veen het zegt, we blijven maar doorgaan en hebben ontzettende haast. Je wilt een perfecte mama zijn, een perfecte echtgenote, dochter, werknemer enzoverder. Maar wat als je jezelf voorbijloopt, jezelf verliest in alle rollen die je wilt vervullen?

Toen ik de blog (lees hier) van een zelfstandige mama binnen kreeg over hoe zij zichzelf tijdens de corona-crisis is voorbijgelopen, herkenden vele mama’s haar verhaal. We zitten in zo’n gekke situatie maar hoe kunnen we dit voorkomen?

5 tips om dit te voorkomen

1. Mindset veranderen

Loslaten, loslaten, en loslaten. Ik kan het niet anders zeggen. Het is een switch dat je moet omdraaien. Waarschijnlijk denk je, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan en dat is ook zo. “Jasmine, laat het los”, dat heb ik al meermaals gehoord zowel op werkvlak als privé. Hoe doe je dat dan? De eerste stap is het erkennen. Erkennen dat je het moet loslaten, dat je niet altijd alles perfect kunt doen. En op een gegeven moment zal je merken dat je de klik hebt gemaakt.

2. Plan tijd voor jezelf in

Het is cliché, maar het is een cliché omdat het werkt. Als je jezelf niet voorbij wilt lopen dan moet je op tijd en stond tijd voor jezelf inplannen. Dat is essentieel. Durf jezelf ook eens op de eerste plaats te zetten en plan dit in je agenda. Denk even na over wat je energie geeft. is dit een badje nemen? Een leuke film zien? Afspreken met vriendinnen? Pak je agenda en plannen maar.

3. Prioriteiten stellen

Als je het gevoel hebt dat je jezelf aan het voorbij lopen bent dan is het tijd om prioriteiten te stellen. Je wilt te veel tegelijk doen en neemt te veel hooi op je vork. Maak een lijstje met wat je allemaal wilt doen en rangschik naar wat je per se moet doen naar minder belangrijk. Het kan ook zijn dat je even bepaalde sociale verplichtingen moet afzeggen en prioriteit geeft aan je gezin. Of dat je bepaalde prioriteiten op het werk stelt over wat je nu wel doet en waarmee je even wacht.

4. Praat erover

Geloof me, je bent absoluut niet alleen. Het is niet eenvoudig als vrouw om alle balletjes in de lucht te houden. Op één of andere manier houden wij altijd een overview, weten wij wat er nog allemaal op de planning staat en krijgen we onze gedachten niet stil. Er even met iemand over praten, kan je al lichter doen voelen en als die persoon het vanop een afstand ziet dan kan het zijn dat je nieuwe inzichten krijgt.

5. Vraag hulp

Een moeilijk voor velen, maar vraag hulp. Er wordt gezegd: “It takes a village to raise a child” dus probeer niet alles alleen te doen. Aanvaard niet enkel de hulp van je man, maar misschien ook van je (schoon)ouders, familie, vrienden. Als je de financiële mogelijkheden hebt dan kan je bijvoorbeeld ook denken aan een poetsvrouw of maaltijd planning zoals Foodbag,…

Conclusie

Jezelf voorbijlopen… een veelvoorkomend probleem bij (werkende) mama’s. We moeten durven prioriteiten stellen en onszelf al eens op de eerste plaats zetten. Het is niet gemakkelijk om je mindset te veranderen maar het is een klik die je moet maken en soms kunnen anderen hierbij helpen dus reik uit naar hulp. Je bent een goede mama, ook al is je leven de perfecte imperfectie.

Wat doe ik als ik mezelf voorbij loop? Even gas terug nemen, iemand bellen, afstand nemen en mezelf helemaal verliezen in muziek.

Welke tip neem jij mee?

Deze artikels kunnen je ook interesseren

Leave a Reply

Your email address will not be published.