6 tips voor de ambitieuze mama: de realiteit van thuiswerken

Heb jij als thuiswerkmama last om je te concentreren terwijl je kinderen schreeuwend in het rond lopen? Lees dan verder en ontdek de 6 tips die er voor zorgen dat je perfect thuis kan werken als de kinderen thuis zijn. Juist ja… dit had ik graag willen schrijven. Overal lees ik de ultieme tips om thuis werken maar de realiteit leert mij iets anders. Toch heb ik geprobeerd de ultieme tips voor de thuiswerk mama bruikbaar te maken.

Een vliegende start

Toen de corona maatregelen van start gingen, was ik nog in zwangerschapsverlof. Op dat moment was Emma ook reeds 2 weken thuis omwille van een hoest dus wij zitten al 2 weken langer aan ons huis gekluisterd. Naarmate de weken vorderden, hadden we een mooie planning voor haar opgesteld en begon ik steeds meer te spelen met het idee van een blog en community. Zo gezegd, zo gedaan, en op 2 dagen was mamalief geboren met website, Instagram en Facebook account als gevolg. Ik had alles in mijn hoofd wat het doel was en wat ik er mee wilde doen. Een vliegende start uhum…. een beetje te snelle start.

#fail

Na 5 maanden thuis zitten en een bepaald routine te hebben opgebouwd, was dit terug wennen. Ideeën vlogen alle kanten uit, en op elk moment van de dag dwaalden mijn gedachten af naar mamalief. Een huishouden runnen, een nieuw project opstarten, een kleuter van 3,5 jaar entertainen en voor een baby van 11 weken zorgen…. niet de beste combinatie. En dan mag ik nog van geluk spreken dat we geen huiswerk moeten maken zoals andere mama’s. In elk geval was de balans tussen thuis werken, voor de kinderen zorgen en me-time volledig zoek. Ik werd vermoeid (slechte nachten hielpen niet) en begon me schuldig te voelen ten opzichte van mijn kinderen. Ja, als ambitieuze mama is die balans vinden niet altijd gemakkelijk en ik besefte dat ik het volledig verkeerd aanpakte. Ik probeerde tussendoor te schrijven, sociale media in te plannen, quotes in canva te maken,… volledig verkeerd dus.

Tips: de realiteit

ultieme tips voor de thuiswerkmama

Structuur en planning

Voor Emma had ik reeds een planning opgesteld op basis van het schema van school maar voor mezelf had ik geen planning. Hoewel ik op het werk gestructureerd te werk ga, lijkt dit thuis moeilijker te gaan. Begrijp me niet verkeerd, ik heb mijn to do-lijstjes en notities maar het inplannen… Hoe plan je nu je werk in als er een onvoorstelbare kleuter van 3,5 jaar rondloopt?! Of een baby’tje van 11 weken die de ene dag een sprongetje maakt en de andere dag vrolijk ligt te slapen?! Juist ja! Het enige wat ik kan zeggen is, werk als de kinderen in bed liggen, voilà gepland!

Een eigen werkplek creëren

Vermits onze dochter om het half uur (uhum of zelfs om het kwartier) komt kijken waar ik zit, is dit niet echt een oplossing #fail. Toch kan dit een ultieme tip zijn voor veel thuiswerkmama’s. Even rustig werken, zonder schreeuwende kinderen klinkt wel aanlokkelijk. Tja, het is uiteraard fijn om een eigen werkplek te hebben, ga er dan maar zitten als de kinderen slapen.

Werktijd scheiden van privé-tijd

Deze is absoluut waar! Je kunt beter je werktijd scheiden van privé-tijd want dit betekent meer kwalitatieve momenten met je kinderen. Als je ook echt je werktijd pakt dan ga je efficiënter te werk. Realistisch? Nee, niet altijd moet ik eerlijk toegeven. Graag wil ik de perfecte mama zijn die haar volledige aandacht op de kinderen heeft en dat probeer ik absoluut te doen, maar ja, gedachten dwalen al eens af. Hoe los je dit dan op? Je krijgt een idee terwijl je aan het spelen bent met je kinderen, hup even snel pen en papier pakken, noteren en verder spelen.

Je momenten pakken

Absoluut! Emma rustig aan het spelen of aan het tekenen, Finn aan het slapen… Yes, dit is het moment! Is dit een goede tactiek? Nee, waarschijnlijk niet want de aandachtspanne van mijn kleuter is 30 minuten tot 40 minuten (op een goed moment) zonder dat ze roept: “mama, ik moet pipi doen”, “oei, ik hang vol verf” of “mamaaaaa, ik heb me pijn gedaan”. In elk geval leer je als mama te multitasken. Oh en is het te lang stil, ga dan snel kijken want de kans dat ze iets aan het uitsteken zijn dat niet mag, is groot.

Wissel af met je partner

Top tip! En ja, dat doen we wel. Fijn voor Emma om even tijd alleen met papa te spenderen en ik heb even een momentje om aan mamalief te werken. Er is 1 grote MAAR, hoewel mijn man het geweldig vindt om alleen tijd met Emma en Finn te spenderen, is Emma hier niet altijd akkoord mee. Langs de andere kant vind ik het zelf moeilijk om te zeggen: “ik trek me terug en ga even werken” of “ik ga even wat in bad hangen”. Waarschijnlijk een stukje schuldgevoel dat bovenkomt als mama. Zou ik dit meer moeten doen, ja absoluut! Goed voor jezelf zorgen is key want anders houd je dit op lange termijn niet vol.

#letitgo

We zijn geen mensen die pro veel schermtijd zijn. Uiteraard willen we graag dat Emma creatief bezig is, in de tuin gaat spelen en we steeds het beste van onszelf geven maar dit is niet realistisch. Dit zijn unieke tijden en vraagt soms om een andere aanpak. Zit ze veel voor het scherm, nee… Is het al eens meer als anders, ja… Soms moet je dat even loslaten en denken dat het allemaal tijdelijk is. 

Wat nu?

Wat ik vooral geleerd heb, is dat je inderdaad de tijd en ruimte voor jezelf moet nemen, want anders loop je jezelf voorbij. Dit kan je doen door af te wisselen met je partner en door een eigen werkplek te creëren. Slapen de kindjes of zijn ze flink aan het spelen, yes, dit is het moment om iets te doen. Al is het een boekje lezen of even werken… “seize the moment”. Goh en laat de dingen even los… het moet allemaal niet perfect. In elk geval de balans is er nog niet, maar ben toch al op de goede weg. Hoe ervaar jij het om thuis te werken?

Liefs, Jasmine

Heb jij interesse om zelf een artikel te schrijven over me-time, kinderen of jouw ambities of over alle drie, deel je graag een ultieme tip of juist dat het even niet gaat, laat het me gerust weten via welkommamalief@gmail.com!

Deze artikels kunnen je ook interesseren

Leave a Reply

Your email address will not be published.