15 jaar geleden startte mijn mama een distributiebedrijf in de beautysector. Helemaal alleen, van 0 gestart, in een verzadigde markt. Een vrouwvriendelijk bedrijf waar je je eigen talenten mocht ontplooien. Er werd elke dag keihard gewerkt met de grootste loyaliteit. Ik was 17 jaar en mij nog niet bewust van wat er ooit zou komen.

Het begin van een avontuur

“Fast forward” naar de zomer van 2012. Ik woonde net enkele maanden samen met mijn (toen nog) vriend en ging mijn laatste jaar universiteit beginnen. Mijn mama vroeg of ik niet enkele maanden deeltijds de job van Account Manager kon overnemen van een werknemer die in bevallingsverlof ging. Blijkbaar zag ze iets in mij en ik stond open om een nieuw avontuur aan te gaan. We spraken af dat ik maar enkele maanden ging blijven, maar dat draaide even anders uit.

Die zomer volgde ik lessen op het bedrijf en begon te studeren, want ik had geen opleiding schoonheidsspecialiste genoten. Ik beet me erin vast en op 1 oktober was het zover. Het beursweekend kwam eraan en dit werd direct mijn eerste vuurdoop. Ja, ik werd niet gespaard, maar was gewoon 1 van het team. 24 jaar, nog nooit een verkoop gedaan en daar stond ik op een beurs voor ervaren schoonheidsspecialistes. De eerste klant legde me direct op de rooster. Een moment dat ik nooit zal vergeten en me toch wel wat traantjes heeft bezorgd. Waar was ik aan begonnen? Naargelang het weekend vorderde en ik steeds meer klanten zag en jawel, zelfs bestellingen noteerde, groeide mijn zelfvertrouwen.

Ik kon blijven

De maanden vorderden en ik genoot van het contact met de klanten, de vriendschap van de collega’s en werkte nauw samen met mijn mama. Ik leerde uit eerste hand hoe je een bedrijf moet runnen, welke tegenslagen je kan tegenkomen en hoe je dit terug positief kunt draaien. Ik leerde de kneepjes van het vak, een band opbouwen met de klanten en de schoonheidsmarkt. Ik vond het té leuk, de collega kwam terug uit zwangerschapsverlof en de regio’s werden opgesplitst. Yes, ik kon blijven. Na jaren hard werken, studeerde ik af in Communicatiewetenschappen en Organisatie en Management van TEW. Doorzetten, is het enige woord dat ik kende.

De jaren gingen verder, en hoewel ik “dochter van” de baas was, heb ik dit nooit als een nadeel ervaren. Ik voelde me altijd 1 van de collega’s. Ik werkte dan ook veel en zag niks aan als vanzelfsprekend. Mama behandelde mij ook als 1 van de collega’s en dat liep goed. 3 jaar geleden kreeg ik de kans om intern te komen als Communicatie Manager en niet veel later als Marketing Manager. Daar begon mijn echte passie.

Samenwerken met mama

Ondertussen was ik totaal verkocht aan het bedrijf, mijn hart zat erin en ik voelde een enorme loyaliteit naar het bedrijf, mijn collega’s en mama toe. Van dichtbij zag ik het groeien, een vrouwvriendelijke onderneming dat van 0 kwam en ik de afgelopen 8 jaar samen heb opgebouwd met mama en het “all female” team. Wij zijn 1 team en gaan dan ook voor hetzelfde doel. Mama heeft absoluut een unieke stijl van leiding geven. Ze weet wat ze wilt maar staat open voor ideeën, is transparant, authentiek en passievol. Een crisis, een tegenslag, corona,… niks kon haar verlammen. Nee, zij werd zelfs sterker tijdens zo’n momenten en stuurde verder de boot in de goede richting.

Achter de schermen heb ik vaak met haar overlegd over strategieën, structuren, welke richting we op moesten gaan… Ik moet je niet vertellen dat het ondertussen in heel mijn lijf zat, mijn hart lag daarin. Doorheen de jaren adem je dat helemaal en weet je perfect naar waar we gingen. De samenwerking tussen mij en mijn mama verliep ontzettend goed. Wij versterkten elkaar en konden goed brainstormen waardoor er opnieuw nieuwe ideeën ontstonden. Ook met de collega’s was dit supertof om te doen, en zij zijn ondertussen meer dan collega’s.

De vraag van het hoofdkantoor kwam… zij wilden het bedrijf kopen en er een dochteronderneming van maken. Mama had toen nog niet in gedachten om te stoppen maar op een gegeven moment moet je daar wel aan denken. Ze stelde eerst de vraag aan mij: “vind je het goed als ik verkoop”. Ik heb geen moment getwijfeld. Mijn mama werkt sinds haar 19 jaar, ze bouwde dingen van 0 op, net zoals mijn papa. Daarnaast voedden ze 3 kinderen met veel liefde en warmte op. Zij verdienen dit dus ik zei “ja”.

26 juni 2020 – het afscheidsfeest

Na 15 jaar was dit het moment, het afscheidsfeest van mijn mama. We namen afscheid met veel tranen, mooie woorden en al dansend op “We are family”. Iedereen van het team kreeg een armbandje met een hartje. Het was een prachtfeest en het leven ging verder.

Ik kan niet ontkennen dat de laatste maanden me pijn hebben gedaan. Mijn steunpilaar, mijn “brainstormmaatje” was weg en ik moest het nu “alleen” doen. Uiteraard is het niet “alleen” want mijn collega’s waren er nog, maar toch. Vele veranderingen, een ander manier van werken en niet meer mee achter de schermen zijn. Normale dingen die bij een overname horen, het was niet gemakkelijk maar ik zie de toekomst positief in. Ik ben ervan overtuigd om nog verder te groeien en te specialiseren.

Een droom die in vervulling gaat

Een dag na mama haar afscheidsfeest ontdekte ik dat ik opnieuw zwanger ben. Onverwacht maar wel een droom die in vervulling gaat. Ik wist niet welke emotie ik eerst moest aanpakken, het afscheid van mijn mama op het werk (en de daarbij horende veranderingen) of een zwangerschap die ik niet zag aankomen. Ik geloof dat alles gebeurd met een reden en dit baby’tje komt op het juiste moment. Hoewel ik vele lichamelijke klachten heb, gaf ik er niet graag aan toe omdat ik enorm loyaal naar mijn werk en de collega’s toe ben. Ik was boos op mijn lichaam omdat het pijn doet, omdat ik rust moet nemen, maar dit baby’tje geeft me tijd. Tijd om te wennen aan de veranderingen, tijd om even op adem te komen.

Dit is waar ik nu ben. Ik zie mijn 2e zoontje ontzettend graag en ben dankbaar dat ik zijn mama mag zijn. En ondertussen laat ik los wat was en kijk ik met een warm hart terug op de afgelopen 8 jaar. Stap voor stap kijk ik opnieuw naar een veelbelovende toekomst waarin ik kan groeien met mijn collega’s.

Ambitieus, ondernemend, een sterke vrouw en mama, ja, ik leerde het van geen vreemde.

Heb jij nood aan business coach die je “empowered” en een unieke inzichten geeft? Kijk dan zeker eens bij Blooming.