Ik besloot om dit jaar uit mijn comfort zone te komen en won zoveel meer

22 uitdagingen in 2022

Het jaar 2022 startte met mijn man en 3 kindjes op het strand in Spanje. Daar besloot ik om dit jaar uit mijn comfort zone te komen, om eens niet het gevoel te hebben dat ik stilsta. Ik stelde een lijstje van 22 dingen op die ik altijd al had willen doen en hopla, de #22groeichallenge was begonnen. Wat het me opleverde, was zoveel meer dan “gewoon” uit mijn comfort zone komen. Het bracht me dichter tot mezelf. Wat ik deed en hoe jij kan starten, lees je hieronder.

De 1e uitdaging: een ijsbeertje doen

Eerlijk is eerlijk, ik had een zetje nodig om te starten. De intentie was gezet maar hoe ging ik aan dat lijstje van 22 uitdagingen beginnen?! Mijn zus trok me over de streep om te gaan ijsberen. Het was 13 februari en het water 11 graden. We trokken onze zwempakken aan en begonnen te ademen volgens de Wim Hof methode. Zij ging er eerst in en met veel aanmoediging volgde ik. Ik kan niet vertellen hoe snel ik er terug uit was maar ging er toch nog een 2e keer in. Mijn huid zag helemaal rood en ik voelde me onoverwinnelijk. Ik reed al zingend terug naar huis en was trots dat de eerste stap was gezet.

Turn on the tease: burlesque dansen

Dansen heb ik altijd graag gedaan maar doorheen de jaren verloor ik als vrouw en als mama dat stukje van mezelf. Ik ging door de website van een dansschool en mijn oog viel op burlesque dansen. Wanneer heb ik mij voor de laatste keer sexy gevoeld, vroeg ik me af. Drie kinderen later, een ander lichaam en mama-zijn. Ben ik trots op wat mijn lichaam heeft gepresteerd, absoluut! Voel ik mij sexy, nee.

“Ik ga wel gewoon zoals ik ben, niemand is perfect.

Het was de dag van de proefles en vermits ik de kleinste niet wakker wou maken, vertrok ik met een brede blauwe broek, een bouwvakkershemd en all stars. Ik ga wel gewoon zoals ik ben, niemand is perfect, dacht ik bij mezelf. Ik wandelde naar een zaaltje achteraan en daar zag ik vrouwen van alle leeftijden en alle maten staan. Ze hadden 1 ding gemeenschappelijk: van kop tot teen in het zwart gekleed met elegante hakjes onder. Ik viel serieus uit de toon en moest spontaan lachen. De lerares was een vrouw van eind de 30 jaar en had mooie vormen. Ze stond er, in een lila bodypakje op hakken, vol zelfvertrouwen. Ja, het leek alsof ik daar niet hoorde maar ik besloot om het los te laten en me samen met een vriendin te amuseren.

De muziek begon, de choreografieën gingen snel en het is lang geleden dat ik had gedanst. Ik voelde me stijf, mijn knieën deden pijn en als we met onze haren zwierden, schoot er iets in mijn nek. Maar ik lachte, danste, liet los en de muziek voelde overweldigend. Het sleepte je mee en ik kwam in tune met mijn lichaam. Op dat moment was ik gewoon Jasmine. Iets voor mezelf doen, voelde goed en zelfs voor even, voelde ik me sexy. Volgende keer doe ik wel iets anders aan.

Ben ik dit wel? Het piercen van extra oorbelletjes 

Op een dag zag ik een actie verschijnen: 1+1 gratis op piercings, en je mag zo binnenwandelen. Helemaal goed voor deze introverte die een hekel heeft aan bellen om een afspraak te maken. Al 3 jaar dacht ik aan een 3e oorbelletje en als tiener liep ik wel eens rond met een nep helix in mijn oor. Een beetje zenuwachtig liep ik binnen en bleef ik maar praten en twijfelen. Waar gingen we die helix nu piercen? We besloten een plek en die ging er als eerste in en aan de andere kant zette ze een 3e oorbelletje. Ik wandelde opgewonden naar buiten, keek in de spiegel en dacht: wat heb ik nu gedaan?

Een paar dagen twijfelde ik, ben ik dit wel?! Stilletjes aan begon ik eraan te wennen en na 3 maanden ging er een hartje en langs de andere kant een vlinder in. Nu ben ik er ontzettend blij mee. Dit was wat ik in gedachten had. 

Ik opende mijn eigen pop-up winkel

Als tiener droomde ik (onder andere) van een winkel. Zo eentje waar je je helemaal welkom zou voelen, met vlaggetjes die het plafond versieren. In augustus begon ik in huis te rommelen en de kleertjes en spullen van onze kindjes te sorteren. Het was genoeg om een klein winkeltje te vullen en dat besloot ik om te doen. 

Het pand dat mijn ouders huurden, werd amper gebruikt dus was ideaal. Gezellig, met kroonlusters aan het plafond en mooie openslaande deuren. Het voelde als thuiskomen.

Doe ik het opnieuw? Nee, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.

Ik richtte de winkel in, alles werd geprijsd en netjes opgehangen. Begin september deed ik de paarse deur open. Het was leuk om klanten te ontvangen en te adviseren maar ook vermoeiend om telkens te wachten op de volgende klant. Tussendoor zette ik de kleding online. Het online verkopen ging vlotter dan in de winkel en eind september deed ik voldaan de paarse deur terug dicht. Doe ik het opnieuw? Nee, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.

Stilletjes aan groeide het naar meer

De #22groeichallenge zette iets in beweging. Het begon in kleine dingen te sluipen: een nieuwe mocktail of dat ene gerecht op de kaart proberen, felblauwe nagellak kiezen in plaats van de typische rode, glitterschoenen kopen, in de regen dansen, tickets voor een musical bestellen zonder te weten wie zou willen meegaan of hoe we opvang gingen regelen. Ik sloeg 10 minuten voor de afslag van Planckendael af richting Efteling omdat ik daar meer goesting in had, enzoverder.

Ik koos meer voor mezelf en je kan gewoon voor jezelf kiezen.

Ik verlegde mijn grenzen, stootte eens met mijn hoofd tegen de muur en voelde me leven. Steeds meer koos ik voor mezelf en je kan gewoon voor jezelf kiezen. Blijkbaar gebeurt er niks ergs en kan je met klamme handjes op een elektrische step doorheen het stad rijden, genietend van het zonnetje op je gezicht.

Wat heb ik hieruit geleerd? Het is leuk om dingen uit je comfort zone te doen, om eens je buikgevoel te volgen en niet te veel na te denken. Op sommige momenten wou ik me terugtrekken, in de zetel met een dekentje liggen en lekker in mijn comfort zone blijven. Dat is ook oké. Doorheen dit proces leerde ik mezelf beter kennen, wat ik wel en niet leuk vind. Ik leerde meer naar mezelf luisteren en dat is pas zelfzorg. Nog 8 uitdagingen te gaan tot het einde van 2022 en in 2023 zal ik waarschijnlijk weer met een nieuw lijstje starten.

5 tips hoe jij met de #22groeichallenge kan starten

  1. Maak een lijstje van dingen die je eigenlijk altijd al wou doen. Het maakt niet uit hoe groot of klein ze zijn.
  2. Zoek een vriendin die iets van het lijstje wilt meedoen. Als je het samen doet, is het gemakkelijker om uit je comfort zone te komen.
  3. Start met 1 ding. Leg jezelf geen druk op. Het lijstje moet niet helemaal volbracht worden.
  4. Je mag sommige dingen schrappen of toevoegen. Bekijk het lijstje als een startpunt.
  5. Doe nooit iets dat je echt niet wilt doen. Je mag jezelf uitdagen maar blijf dicht bij wie je bent.

X Een ijsbeertje doen

X Burlesque dansen

X Oorbelletjes laten piercen

X Een eigen pop-up winkel openen

X Op een elektrische step rijden

X Een paard aaien

X Tv opnames bijwonen

X Alleen naar een event gaan

X Paëlla maken

X Iets eten dat ik nog nooit heb gegeten

X Een modeshow bijwonen

X Mijn gsm voor heel het weekend wegleggen

X De sprong richting mijn droomjob wagen

X Een podcast starten

O Een ballonvaart

O Alleen op hotel gaan

O Een (kinder)boek schrijven

O Rolschaatsen in een echte rollerdisco

O In een flashmob dansen

O Naar een concert in het buitenland gaan

O Een fotoshoot voor mezelf plannen

O De Superfly in Durbuy doen

Ik ben heel benieuwd of jij ook zal starten met de #groeichallenge. Tag me op Instagram @mamalief.be als je de uitdaging aangaat.

Deze artikels kunnen je ook interesseren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *