Me-time in corona-tijden…. Niet eenvoudig als je constant samen thuis bent en nergens naartoe mag. Laat me eerst even me-time definiëren. Voor mij heeft me-time 2 betekenissen: tijd voor jezelf nemen en iets leuk doen samen met vrienden, familie en collega’s (aperitieven, bellen, yoga doen,…), en tijd helemaal alleen voor jezelf nemen met niemand om je heen. In deze blog gaat het over de 2e betekenis.

Het belang van me-time

Het is niet zo heel toevallig dat ik weinig me-time vermeld op sociale media. Waarom? Het staat niet vanboven op mijn prioriteitenlijstje. Terwijl dit eigenlijk wel zou moeten… Er lijken andere dingen altijd belangrijker zoals mijn kinderen, mijn werk, tijd spenderen met mijn man, familie en vrienden (uhum nu vanop een afstand), het huishouden doen, … En waar ben ik in dit verhaal? Het is eigenlijk gek dat we onszelf niet op de eerste plaats zetten want zelfs als je in een vliegtuig stapt en er loopt iets mis, moet je eerst zelf je zuurstofmasker opzetten en dan pas die van je kind. Als je dat niet doet, kom je zelf in gevaar en kan je je kind ook niet helpen. En toch laten we andere dingen voor onszelf komen. Voor mezelf is dit een grote #fail, hoewel ik (en waarschijnlijk jij ook) dit nodig heb.

Als introverte persoon heb ik me-time nodig om mezelf op te laden en door te gaan. En dan heb ik het dus over “just me, myself and I”. Het is niet dat ik niet houd van telefoneren en niet sociaal ben. Er moet gewoon een goede balans zijn tussen het sociaal aspect van me-time en het alleen zijn. Even niemand die tegen me praat of ligt te jengelen. Zelfs een poes die komt “dabben”, kan op dat moment te veel zijn.

Corona-tijden

Tijdens deze crisis is me-time vinden nog uitdagender geworden. In de ene hand houd ik een baby vast en langs de andere kant komt de dochter al aangelopen om aan mijn andere hand te trekken. Tegenwoordig ben ik bedolven onder kinderen, uiteraard geniet ik ook van die momenten, want ze doen dit niet lang en binnen een aantal jaren wil ze niet meer op mijn schoot zitten, maar soms wil ik even alleen zijn. Oh ja en heb ik al vermeld dat er nog een man rondloopt die af en toe aandacht wilt?! Al een geluk kent hij me ondertussen heel goed en begrijpt hij dat ik af en toe gerust gelaten wil worden.

Meer dan ooit zijn we beschikbaar om te telefoneren want we zijn nu eenmaal heel de dag thuis. Natuurlijk geniet ik van deze momenten en heb ik die momenten ook nodig om deze corona-tijden goed door te komen. Het is voor mij belangrijk dat er een balans is.

Hoe plan ik me-time

Er zijn nu eenmaal geen magische trucjes, je moet gewoon die tijd nemen voor jezelf. Van de andere momenten moet je genieten en dankbaar zijn met de tijd die je samen hebt. 

Hoe plan ik me-time in in deze corona-tijden?

  1. Afwisselen met mijn man maar dan moet hij letterlijk de kinderen uit mijn handen nemen en me naar boven sturen om in bad te gaan hangen. Dit is absoluut een #fail want ik zou dit zelf moeten kunnen aangeven maar dan komt die mommy guilt weer boven drijven.
  2. Kinderen slapen, het ultieme me-moment! Als de kindjes willen meewerken, heb ik me-time vanaf 21u en dan kruip ik lekker onder een dekentje. Kan ik even een ontspannend tv-programma zien of boekje lezen.
  3. Tijdens een wandeling, heel grappig maar af en toe lopen Glenn en Emma zo ver vooruit dat ik even een momentje kan nemen om stil te staan en te genieten van het mooie weer en de omgeving. Even goed in- en uitademen en ik voel de energie door mijn lichaam stromen.

Oh en de grapjes die rondgaan over naar “het toilet gaan” of “een douche nemen”, absoluut waar, dat doe je nooit meer alleen.

Deze weken heb ik geleerd om nog meer te genieten van de tijd die we samen krijgen en ook de momenten te pakken die ik even voor mezelf krijg. Hoe ik dat doe in deze corona-tijden? Even stilstaan, ademen en genieten, de momenten nemen als ze aandienen. Oh en wissel af, wissel af en wissel af.

Heb jij nu tijd voor jezelf? Laat het me weten hoe je dit aanpakt.

Liefs, Jasmine

P.S: Ondertussen hebben wij een superleuke hangstoel in de tuin staan dat een coconnetje vormt. Het is mijn meest favoriete plekje om me-time te nemen.

Wil jij graag je ervaringen of tips delen over me-time laat het me weten via welkommamalief@gmail.com