#Mombitious: mijn bijberoep is mijn me-time

Karen woont samen met Tom en hun twee kindjes, Klaas (4 jaar) en Saar (2 jaar), in Diest. Ze wonen in een typisch rijhuis met een klein tuintje, waar ook twee kleine kippen wonen. Ze geeft halftijds les in de tekenacademie, aan kinderen van de lagere school en leerlingen van het eerste middelbaar.

“Ja, ik heb een droomjob! Eigenlijk ben ik afgestudeerd als ‘illustrator’. Naast mijn halftijdse job, ontwerp ik ook nog originele geboortekaartjes. Dat is mijn ‘uitlaatklep’.” Lees hieronder haar verhaal als ambitieuze mama.

1. Beschouw jij jezelf als een ambitieuze mama?

Ik doe mijn best om ambitieus te zijn. De ene dag lukt mij dat al beter dan de andere. Sinds enkele jaren heb ik een eigen website, waar aanstaande ouders mijn kaartjes kunnen bestellen. Ik ontwerp vernieuwende geboortekaartjes en post regelmatig op sociale media nieuwe tekeningen.

2. Hoe is je leven veranderd als ondernemer sinds je mama bent geworden

Voor de geboorte van mijn kinderen, was ik veel meer met mijn bijberoep bezig. Bij de geboorte van Klaas in 2016 is dat even gekelderd. Dat lag wel aan mezelf; ik nam aansluitend aan mijn bevallingsverlof, ouderschapsverlof. Klaas bleef 7 maanden bij mij. Ook bij Saar was dat het geval. Mijn kinderen en ik hebben een hechte band, dat pakt niemand mij nog af. Sinds augustus ben ik er weer ingevlogen, maar er is zoveel veranderd in die vier jaar tijd. Sociale media is belangrijker dan ooit. Het is dan ook niet gemakkelijk om tussen het grote aanbod gevonden te worden.

3. Kan je stellen dat je een balans hebt gevonden tussen je gezin, het werk en jezelf?

Door de week zien mijn man en ik elkaar enkel ‘s avonds; van zodra ik werk, past hij op de kinderen en omgekeerd. De reden dat ik maar halftijds tekenles geef is, zodat we in het weekend ook nog tijd hebben voor elkaar. Mijn man en ik geven ons dan volledig voor de kinderen, de was en de plas zijn voor door de week. In het weekend maken we tijd voor leuke dingen, oma’s en opa’s en uitstapjes. Door de week ben ik overdag veel thuis. Saar gaat op woensdag en vrijdag de hele dag naar de crèche, zodat ik mij kan concentreren op mijn schoolwerk.

4. Voel jij je schuldig als je aan het werken bent? En hoe ga je hiermee om?

Hier kan ik enkel een grote ‘ja’ op antwoorden. Ik ben zo een mama die het liefst de hele dag bij haar kinderen is. Maar soms heb je natuurlijk geen keuze. Mijn ‘geboortekaartjeswebsite’ zie ik als ‘vrijblijvend’. Ik werk daar enkel ‘s avonds aan, als de kinderen in bed liggen en mijn man en ik samen voor de tv zitten. Zo moeten de kinderen ook niet inboeten aan ‘mama-tijd’.

5. Hoe combineer je een gezinsleven met je werk?

Ik geef vooral tekenles na school. Maandag en dinsdag ben ik thuis. Dan breng en haal ik Klaas van school. Op woensdagnamiddag wordt de hij verwend door zijn oma. Op donderdagavond zie ik de kinderen vlak voor ze gaan slapen en op vrijdagavond helemaal niet. In het weekend maken we de ‘gezinstijd’ helemaal goed! Ook heb ik het grote geluk om alle schoolvakanties thuis te zijn. Onze kinderen zitten weinig in de opvang of de créche. Dat is iets wat ik altijd belangrijk gevonden heb.

6. Is er nog tijd voor jezelf?

Illustreren en toekomstige ouders het kaartje van hun dromen ontwerpen, zie ik als ‘tijd voor mezelf’. Nu de kinderen wat groter zijn, durven we ook beroep te doen op enkele lieve babysits. De kinderen zijn altijd enthousiast als onze vaste babysit met hen komt spelen en wij gaan dan met een gerust hart iets eten of naar een voorstelling.

7. Wat doe je juist om te ontspannen en jezelf op te laden? En hoe plan je dit in?

Elk jaar kiezen mijn man en ik een aantal voorstellingen uit het theaterprogramma van het cultureel centrum uit de buurt. We plannen het lang op voorhand. Af en toe gaan we met vrienden uit eten of een escape game beleven. Mijn man en ik houden ook van ‘folkbals’. Dansen kan ons ontspannen, al is het dan de volgende ochtend soms moeilijk om zo vroeg weer op te staan. Maar het leukste? We plannen ‘brunch-dates’ met andere ouders, afwisselend bij elkaars thuis. De kinderen spelen met elkaar en wij babbelen bij, dat is pas ontspannen!

8. Wat is jouw ultieme tip voor een ambitieuze mama? 

3 tips:

– Een beetje extra tijd nodig? Sta een beetje vroeger of gelijk op met het eerste kind dat wakker is. Als ik rond half 7 samen met mijn dochter naar beneden ga, terwijl de rest nog slaapt, kan ik vaak nog snel even wat mailtjes beantwoorden, terwijl zij speelt. 

– Tijdens de middagslaapjes van mijn dochter, krijgt mijn zoon een koptelefoon op zijn hoofd (als hij wilt) en luistert hij een uurtje naar ‘luisterverhalen’. Volledige stilte in huis en ik kan vlak naast hem een beetje werken of tekenen.

– Twijfel je nog tussen ‘werk-tijd’ of ‘kinder-tijd’? Denk dan even na over wat je je later wilt herinneren. Dat helpt me vaak vooruit!

​Karen haar geboortekaartjes en illustraties kan je terug vinden op haar website: www.karenvandelaer.be, instagram en Facebook.

Je kan het interview ook bekijken via deze link op YouTube.

Deze artikels kunnen je ook interesseren

Leave a Reply

Your email address will not be published.