#Mombitious: je moet niet alles alleen willen doen

Mompreneur Katrien Sterkckx is 44 jaar, gelukkig getrouwd met Karel en mama van 2 kinderen van 13 en 10 jaar. Sinds 4 september 2000 baat zij het schoonheidssalon Skin Esthetiek uit.

Skin Esthetiek is gespecialiseerd in gelaatsverzorgingen. Die bestaan uit basic verzorgingen, anti-aging en cosmeceuticals. Ook mannen kunnen bij haar terecht. Ze heeft dit jaar haar eerste boek uitgebracht ‘Beautyplan in 12 weken’ waar ze door middel van een huidgids mensen in 12 weken helpt aan een mooiere huid.

“Omdat ik gék ben op schoonheid en verzorgen, (en dat is een understatement ;-)) vind ik het superfijn om mensen te adviseren hoe ze hun huid op de beste manier kunnen verzorgen. Of hoe ze hun nagels en handen tot in de puntjes net kunnen krijgen. Ik word gelukkig, zen en relax van voeten summerproof te maken. Of mannengezichten zachter dan ooit. Dat is waar het allemaal om draait, mijn klanten mooier maken. Om ze een boost te geven ‘er terug in te vliegen’, om hun huidjes een opkikker te geven na een stressy periode. Want blije mensen zijn mooie mensen. Dat is zo’n beetje mijn missie ;-).” – aldus Katrien.

Passievol en “down to earth”, hieronder haar verhaal.

1. Beschouw jij jezelf als een ambitieuze mama?

Ambitie in de zin van ‘gelukkige’ mensen rond mij wel. De aandacht van een journalist die je opmerkt of een artikel dat van je verschijnt in een magazine zijn mooi meegenomen en erkentelijk, maar ze zijn voor mij geen doel op zich. En als elke mama wil ik gewoon dat mijn kinderen ook gelukkig zijn en dat ze mogen opgroeien tot evenwichtige mensen. 

2. Hoe is je leven veranderd als ondernemer sinds je mama bent geworden?

Als ik terugdenk aan de beginjaren van mijn salon, toen ik nog geen kinderen had, waren het vooral turbulente jaren van lange dagen, vele avonden werken, een heel druk sociaal leven met superveel vrienden en kennissen, nog wat extra’s doen in weekends enzo want ja .. je wil die zaak groot en rendabel krijgen hé haha. Dat zijn toch dingen die je vanzelf aanpast als je eerste kindje wordt geboren. Er zit sindsdien meer structuur in mijn werkdag en weekends omdat je de kostbare vrije tijd graag met je jonge gezin wil doorbrengen. De ambitieuze ‘scherpe kantjes’ zijn bij mij wat bijgevijld 😉

3. Kan je stellen dat je een balans hebt gevonden tussen je gezin, het werk en jezelf?

Oei nee, .. dat is zeker niet het geval. Ik werk nog elke dag aan de work-life balance, maar ondertussen weet ik dat balansen altijd zullen wiebelen tussen de drie levensdoelen. Ik denk dat ik dat nooit helemaal voor mekaar ga krijgen. Maar weet je, dat is ook niet erg.. niemand heeft een perfect leven. Gewoon is al goed genoeg. 

4. Voel jij je schuldig als je aan het werken bent? En hoe ga je hiermee om?

Het zal misschien gék klinken maar ik ben bijna niet meer schuldig als ik werk. Door de jaren heb ik geleerd om het werk en de agenda van het salon goed te beheersen en in te plannen. Wanneer ik in mijn salon werk, dan word ik daar ook zielsgelukkig van. Mijn familie weet dat ondertussen al. 

Maar op vrije momenten, wanneer ik samen met de kinderen kook of knutsel, naar hobby’s ga of gezellige avonden thuis, dat ik dan ook niet lig te gsm’en of de schermen in het oog hou. Die momenten met hen dienen om te luisteren naar hun verhalen en ideeën. Ik leer meer van kinderen dan zij van mij 😉

5. Hoe combineer je een gezinsleven met je werk?

Het makkelijke aan mijn job is dat je op afspraak kan werken. Dat helpt al veel. Afspraken kan je in een agenda gieten en je kan in diezelfde agenda je vrije dagen aanduiden. Weet je, Jasmine, dat dat nu net het eerste is wat ik doe wanneer ik aan een nieuw trimester begin, de dagen aanduiden wanneer ik niet wil werken. Rustmomentjes. Naar de kapper gaan bijvoorbeeld! Of een dagje shoppen met vriendinnen. 

6. Is er nog tijd voor jezelf?

Met ups en downs, in drukke maanden zoals december of mei zijn die schaars. Andere maanden lukt het beter. Soms ben ik wel heeel snel teverden met een kort rustmomentje zoals een kopje thee met een vriendin vlak voor schooltijd, of een blokje om ’s avonds met mijn man. Ik kan ook heel gelukkig worden als ik mijn hart mag uitsorten bij een collega schoonheidsspecialiste. Wij snappen elkaar in no time haha 

7. Wat doe je juist om te ontspannen en jezelf op te laden? En hoe plan je dit in?

Ik hou van uitgebreid naar de kapper gaan, lang ontbijt-brunchen op zondag om vervolgens de hele middag de weekendkranten te lezen (vooral de bijlagen ;)), een wandeling te maken in het Park van Tervuren, een etentje met mijn man, kofffie drinken met mama of vriendinnen, nieuwe skincare producten uittesten in een superlang badritueel (en de avond erop opnieuw), babbelen met mijn kinderen, tuinieren met mijn zoon .. 

Hoe? Door veel de telefoon opzij te leggen, want er gebeurt ook veel online. Het klinkt cliché, maar echt aanwezig zijn in hét moment, dat werkt voor mij. 

8. Wat is je ultieme tip voor een ambitieuze mama?

Laat toe dat je geholpen wil worden. Trap niet in de valkuil om alles alleen te willen doen. Verwacht dat ook niet van jezelf. Niemand heeft alles voor elkaar of doet alles perfect alleen. Zijn er taakjes in je huishouden die jezelf niet graag doet? Als je het financieel voor mekaar krijgt om er iemand voor te betalen, doe dat dan. Of stel een win-winplan op met je kinderen om hun kamer zelf op te ruimen in ruil voor een ijsje. Hou je niet van boodschappen te doen, smulboxen à la Marley’s Spoon zijn superhandig. Wil je mama graag even komen helpen bij je strijk? Hou ze vooral niet tegen 😉 Moeders helpen moeders graag! 

In je professionele leven als zelfstandige; omring je met mensen die andere talenten hebben dan jij en laat ze meedenken aan de projecten voor je zaak. Dat bespaart je heel veel tijd en uiteindelijk ook een pak geld. Help andere zelfstandigen in hun projecten, de vriendschap en de vreugde die je ervoor in de plaast krijgt is waardevol. Daar word ik gelukkig van. x

Wens jij meer te weten over Katrien, kijk zeker eens op haar website www.skinesthetiek.be, Instagram @skinesthetiek en @skinesthetiek4men, Facebook Skin Esthetiek en tiktok

Je kan het interview bekijken via deze link op YouTube.

Deze artikels kunnen je ook interesseren

Leave a Reply

Your email address will not be published.