Help! Mijn peuter wilt geen kaka op het potje doen.

De weken verstrijken en school komt dichterbij. Het wordt tijd voor potjestraining. We halen oefenbroekjes in huis van Happy Bear. Finn is groot en dus de typische oefenbroekjes (maat 2 jaar) passen hem niet. Happy Bear houdt goed pipi tegen, is wel een “pofbroekje” en sluit niet per se mooi aan maar het doet zijn werk prima. De maat gaat tot 4 jaar dus ideaal voor Finn.

De eerste dagen

De eerste dag dacht ik direct: “Waar zijn we aan begonnen?”. Stickertjes werkte eerst niet maar een leuke “hipper-de-pis-hoera” stemde hem tevreden dus we hielden vol. De crèche was helemaal mee en daar plakte hij wel een stickertje. Ze zetten hem in het begin om de 20 minuten erop en dat gaat goed (disclaimer: Finn pakt anti-epileptische medicatie waardoor hij meer pipi aan kan maken en dus regelmatiger op het potje moet). Na een week drijven we dit op naar 25 minuten, en later om de 30 minuten. We blijven “hipper-de-pis-hoera” roepen, lezen verschillende boekjes (zie onderaan) over het potje maar kaka op het potje deed hij na 2 weken nog niet.

De start van het school

Het school begint en het is tijd voor hem te gaan. Voorlopig gaat hij halve dagen want de juffen geven aan dat hij toch echt wel droog moet zijn. Als het niet gaat, moet hij thuis blijven tot hij droog is… Hij doet regelmatig eens een accidentje maar het blijft beperkt. Het gebeurt bijna elke dag maar op sommige dagen is hij droog op school. Kleine stapjes vooruit maar kaka op het potje doen… nee. Kaka belandt in het broekje, in zijn onderbroek of zelfs op de grond.

Kaka op het potje

Tijd om een volgende stap te zetten. Telkens als hij kaka doet, de inhoud van zijn broekje in het potje gooien en herhalen dat kaka in het potje hoort. We worden nooit boos maar zeggen waar het wel in moet. Dit doen we 2 of 3 keer per dag… herhalen, herhalen, herhalen. Na 2 dagen zegt hij: “dada kaka”. En dan besloot ik om een beloningskaart te maken met apart pipi en kaka. Ik dacht: “we maken het visueel”.

Onderaan deze blog kan je de beloningskaart downloaden, daarop heb je vanboven een ruimte om stickertjes te kleven als de peuter pipi doet, en onderaan als hij/zij kaka doet. We gaan het weekend in. Ondertussen hebben we ook gewone onderbroeken in huis en besluiten hem zo te laten rondlopen. Telkens hij pipi doet, plakte hij een stickertje en dat gaat goed. Hij is heel het weekend droog behalve nummertje 2….

Een klein lichtpuntje

Maandag passeert en ik vraag me af of het ooit gaat lukken. Op dinsdag spreekt de juf me aan. Ze zei: “Hij heeft vandaag helemaal zelf naar het potje gelopen en een beetje kaka gedaan.” Wow, hoe geweldig is dat?! Gek hoe blij je kan zijn als je kind kaka op het potje heeft gedaan. Een overwinning. We zijn er nog niet, maar we merken dat hij steeds langer zijn pipi kan ophouden en we hopen dat deze ene keer de start is van kaka op het potje doen.

Tips

  • Als baby wasbare luiers gebruiken. Het is bewezen dat deze kindjes sneller droog zijn omdat ze het voelen
  • Veel voorbereiding vooraf: boekjes lezen (zie hieronder)
  • Neem je peuter mee naar toilet, normaliseer pipi en kaka
  • Zeg nooit “bah” over kaka: kaka is goed, en helpt ons buikje
  • Een beloningssysteem met stickertjes. Bij Emma werkte dit heel goed maar Finn is daar niet zo van onder de indruk, dus wij zoeken nog verder wat wel zou kunnen werken. De “hipper-de-pis-hoera” is hij wel fan van
  • De eerste dagen van de potjestraining in blootje laten rondlopen en regelmatig op het potje zetten (je kan hiervoor een wekkertje gebruiken)
  • De kaka die in de onderbroek was beland, samen in het potje gooien. “Dada kaka” en in het wc gooien. Nooit kwaad worden en rustig zeggen: “kaka doen we op het potje”
  • Zet het potje in het zicht, desnoods plaats je meerdere potjes in huis
  • Je kan werken met een wekkertje zodat hij/zij langer op het potje blijft zitten
  • Veel geduld hebben, geef je peuter de tijd en start pas als ze er klaar voor zijn

Boekjes en oefenbroekje voor je kleuter

Deze oefenbroekjes hadden we van Happy Bear: wilde dieren 2-4 jaar. Er zijn verschillende printjes, dit is er 1 van. Onderbroekjes haalden we bij Hema.

Beloningskaart potjestraining

Als je graag de beloningskaart zelf gebruikt, kan je hem hieronder downloaden.

Voor meer tips kan je ook bij Snuggles & Pottys terecht. Zij maakte een cursus rond zindelijkheid.

Deze artikels kunnen je ook interesseren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *