Ik heb pijn bij het vrijen na de bevalling

Geschreven door een gastmama – Sophie is mama van 2 kindjes en had niet verwacht dat ze na haar bevalling pijn bij het vrijen zou hebben. Haar bekkenbodem-kinesist vergeleek het met een auto ongeluk. Als je terug op het kruispunt van het ongeluk komt, kan je verstijven en zo verstijfde haar bekkenbodem elke keer als ze probeerde intiem te zijn met haar man. Lees hieronder haar verhaal.

Een vaginale bevalling na een keizersnede

Begin 2019 werd ik zwanger van mijn tweede kindje: een meisje. Mijn eerste zwangerschap, een jongen, was uitgedraaid op een keizersnede, omdat de baby in stuit lag. Baby nr. 2 lag mooi met het hoofdje naar beneden, en daar was ik heel opgelucht over. De keizersnede bij mijn eerste kindje vroeg toch een zware revalidatie, en dat wilde ik liever niet nog een keer meemaken. In de nacht van de uitgerekende dag begonnen mijn weeën. Na zo’n twaalf uur arbeid gingen we naar het ziekenhuis, en enkele uren en een epidurale verdoving later lag ze eindelijk in mijn armen: mijn dochtertje. Mijn bevalling was echt een top-ervaring, ik was blij dat ik dit had mogen meemaken.

Naar de bekkenbodem-kinesist

Na een zestal weken merkte ik echter dat een vaginale bevalling toch wel wat andere revalidatie-problemen met zich meebracht dan een keizersnede. Toen mijn man en ik terug intiem wilden zijn, was dat fysiek onmogelijk. Toen het probleem bleef aanhouden, verwees mijn gynaecoloog me door naar een gespecialiseerde bekkenbodem-kinesist. Zij vertelde me dat mijn lichaam reageerde op dezelfde manier als het zou reageren na een auto-ongeluk. Als je een auto-ongeluk hebt gehad op een kruispunt, en je komt de eerstvolgende keer terug op dat kruispunt, dan zal je lichaam verstijven. Dat is precies wat er met mijn bekkenbodem gebeurde, ook al was ik er in mijn hoofd helemaal klaar voor. Wanneer we terug vreeën, verstijfde mijn bekkenbodem compleet, waardoor ik veel pijn had. Die pijn was niet goed, want die zou zorgen voor een vicieuze cirkel: pijn zorgt voor verstijving, wat dan weer zorgt voor meer pijn, enzovoort.

Een goed einde

Dankzij de therapie van de bekkenbodem-kinesist en met heel wat geduld en relativering (mentaal was het ook niet altijd gemakkelijk), ben ik eindelijk zo goed als verlost van mijn problemen. Ik deel mijn verhaal graag, omdat ik ervan overtuigd ben dat ik niet de enige pas bevallen vrouw ben met dit probleem. Je gynaecoloog en kinesist vertellen je dat je bekkenbodemspieren verslapt zijn na de bevalling en dat je deze terug moet trainen (wat zeker ook zo is, don’t get me wrong), maar wat ze niet vertellen is dat je ook het omgekeerde probleem kunt hebben. Dus als je met dit soort probleem geconfronteerd wordt, aarzel niet om contact op te nemen met een gespecialiseerde bekkenbodem-kinesist. Deze kan je echt helpen om je postnatale revalidatie tot een goed einde te brengen. 

https://bekkenbodemproblemen.be is een vereniging van patiënten waar je terecht kan voor een luisterend oor, tips, informatie,… Laat je steeds begeleiden door je gynaecoloog en ga op zoek naar een gespecialiseerde bekkenbodem-kinesist.

Deze artikels kunnen je ook interesseren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *