Het belang van structuur en duidelijkheid in het slaapritueel van je kind

Een gestructureerde slaapritueel voor kinderen geeft duidelijkheid. Kinderen houden van structuur en zeker kinderen met ASS en HSP. We merkten dat Finn het altijd lastig rond bedtijd begon te krijgen. Toen beseften we dat dit een overgang is van de activiteiten in de dag en het slapengaan. Het is voor hem belangrijk om hier duidelijkheid en structuur in te brengen.

Waarom een slaapritueel?

Een slaapritueel biedt niet alleen stabiliteit, maar het is ook de perfecte gelegenheid om goede gewoonten aan te leren. Het aantrekken van pyjama’s, tanden poetsen, samen een boek lezen en dan in slaap vallen – dit alles draagt bij aan een gezonde slaaproutine en versterkt de band tussen ouder en kind. Wij maakten een 4-stappenplan.

Stap 1: pyjama aantrekken: de overgang naar het slapen gaan

Het aantrekken van pyjama’s is niet alleen een teken van bedtijd; het is een belangrijk ritueel dat het kind voorbereidt op een goede nachtrust. Door dit als vast onderdeel van de slaaproutine te maken, kan de overgang naar bed soepeler verlopen.

Stap 2: tanden poetsen

Het poetsen van de tanden hoort ook bij het slaapritueel. Het is de volgende stap vooraleer we samen een boekje lezen.

Stap 3 boek lezen: quality time voor het slapengaan

Het voorlezen van een boek voor het slapengaan vind ik altijd één van de leukste momenten. Al moet ik eerlijk toegeven dat het de ene avond beter verloopt, dan de andere. Soms hebben de jongens geen zin om een boek te lezen. Soms zijn ze heel erg geïnteresseerd en lopen ze enthousiast naar hun boekjes om er eentje uit te kiezen. Ik geloof erin dat een boekje samen lezen goed is voor de band met je kind, maar ook dat dit bijdraagt aan de verbeelding van het kind. Vermits onze kinderen moeilijkheden met taal draagt dit ook bij aan het verrijken van hun woordenschat, het juist leren uitspreken van woorden en het maken van zinnen.

Stap 4: slapen gaan: de overgang naar dromenland

Het moment van naar bed gaan kan een uitdaging zijn (dat is het toch vaak bij ons). Door structuur en duidelijkheid te geven, hopen we dat de jongens begrijpen wat er van hen wordt verwacht en verminderen eventuele stress of angst.

Conclusie

Doordat we de symbolen begonnen te gebruiken, schepte dit voor de jongens duidelijkheid in hun slaapritueel. Ze wisten wat er van hen verwacht wordt en voor Finn zorgde dit voor structuur waardoor de overgang minder lastig was.

Download het slaapritueel voor je kind hieronder:

Deze artikels kunnen je ook interesseren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *